Jumat, 16 Juni 2017

Resepi bourguignon cendawan vegan dengan tauhu kukus dan ramen kukus

Satu mangkuk panas mangkuk vegan Mushroom Bourguignon dan Tahu kukus dengan Ramen Noodles adalah melange yang menyenangkan tetapi melange rasa, tekstur dan masakan, dan ia membuat untuk hidangan makan malam yang sempurna.

Saya memasak hidangan satu mangkuk ini, dengan semua unsur-unsurnya, di bawah satu jam pada malam Ahad jadi saya boleh semua dilakukan dan meringkuk di sofa dengan sebotol wain dan lelaki utama saya, pada masa Oscars Bermula. Dan dengan mangkuk ini untuk syarikat, saya pasti salah seorang pemenang.



Bourguignon, yang secara tradisional dibuat dengan daging lembu di Perancis, digunakan untuk menjadi kegemaran pada satu masa. Tekstur dan rasa yang kaya, yang biasanya diserap oleh wain burgundy dan campuran sayur-sayuran, adalah untuk mati. Versi vegetarian yang sama baiknya tidak sukar dicapai, terutamanya jika anda mempunyai beberapa cendawan berair yang kaya untuk menambahkan tekstur yang kenyal dan banyak nutrisi.

Anda boleh melayani Mushroom Bourguignon ini dengan pasta yang rata dan rata (ia biasanya dihidangkan dengan mi telur), tetapi kali ini saya memutuskan untuk pergi dengan kegemaran yang hampir selalu di pantry saya hari ini: ram ram. Mi ramen mendapat rap buruk kerana tidak sihat, tetapi bahagian yang tidak sihat sebenarnya terdapat dalam paket rasa yang dimuatkan dengan natrium. Buangkannya dan mi dimasak dan siap untuk dimakan dalam masa lima minit.

Untuk menambah beberapa otot protein ke dalam mangkuk, saya mengukus beberapa tauhu. Saya biasanya membakar tahi atau kacau, dan mengukus adalah teknik yang saya cuba untuk pertama kalinya, tetapi saya mesti mengatakan saya menyukainya. Tauhu itu tetap sutera dan lembut dan menyerap rasa perapan, dan semua itu juga berlaku dalam beberapa minit, yang sempurna untuk satu malam (atau malam Oscar!).

Terdapat banyak perkara yang saya sukai mengenai gabungan ini agak kotor, tetapi ketua di antara mereka adalah:

-berbagai rasa dan tekstur, dengan kekayaan yang mendalam-coklat Mushroom Bourguignon, mi lazat yang manis, dan tauhu manis-asin.

- kemudahan penyediaan

- Kesihatan keseluruhan mangkuk ini. Ini adalah hidangan rendah lemak yang boleh dibebaskan daripada lemak tambahan dengan menanam bawang dan sayuran untuk bourguignon dalam air dan bukannya 1 sdt minyak yang saya gunakan. Sudah tentu lemak dalam tauhu dan dalam dua sudu kacang mete yang menambah krim ke bourguignon, tetapi itu semua sihat, lemak yang baik untuk anda. Selain itu, ia akan dibahagikan kepada empat hidangan, menjadikan hidangan ini sebagai superstar kesihatan keseluruhan.

Sekarang untuk resipi.

Bahan-bahan:
  • Untuk Mushroom Bourguignon:
  • Cendawan 1 paun, dihiris. Gunakan campuran jika mungkin shiitake dan crimini, tetapi satu jenis juga baik.
  • 1 sdt minyak zaitun
  • 1 wortel besar, dicincang halus
  • 1 medium bawang, dicincang halus
  • 1 batang saderi, dicincang halus
  • 1 sdt thyme kering (sub dengan 1 1/2 sudu besar jika menggunakan segar)
  • 4 ulas bawang putih, cincang
  • 1/4 cawan brendi (wain merah lebih tradisional, tetapi saya suka brendi di sini.Jika anda lebih suka wain merah, gunakan dengan segala cara)
  • 2 sudu kecil tomato
  • 1 cawan stok sayur-sayuran
  • 2 sudu tamari
  • 2 sudu besar mentah mentah, direndam
  • 2 sudu besar pasli, cincang halus
  • Garam dan lada hitam tanah secukup rasa
Untuk ram ramen:
  • 2 pek ramen mi (Nissin Top Ramen mempunyai dua vegan mie - oriental dan cabai. Tidak kira yang akan anda gunakan kerana anda membuang paket rasa, tetapi saya biasanya mendapat rasa oriental.)
  • 1 1/2 cawan air
Untuk tauhu kukus:
  • 1 blok 12-oz tauhu siluman
  • 1 sudu tamari
  • 1 sudu sos bawang putih cabai (gunakan sriracha sebagai pengganti)
  • 1 sudu sirup maple
  • 1 sudu besar mirin (atau gunakan cuka sari apel)
Arahan
Buat Mushroom Bourguignon:
  1. Panaskan minyak. Tambah bawang, saderi, dan lobak merah. Musim dengan garam dan tanah lada hitam dan tumis sehingga bawang mula coklat.
  2. Tambah thyme dan bawang putih dan tumis dua menit lagi. Tambah cendawan. Tambah brendi dan biarkan alkohol memasak. Apabila campuran menjadi kering, tambahkan pes tomato dan kacau dengan baik.
  3. Tambahkan stok sayur dan tamari. Aduk dengan baik untuk dicampur. Bawa hingga mendidih dan masak selama lima minit lagi pada api sederhana atau sehingga cendawan dimasak tetapi masih kenyal.
  4. Tuangkan mentega direndam dan campurkan dengan 1/2 cawan air ke dalam pes yang sangat halus. Tambah ke Bourguignon. Kacau untuk dicampur.
  5. Semak perasa dan tambah lebih banyak garam dan tanah hitam lada jika diperlukan. Kacau dalam pasli. Matikan haba.
Buat ramen mi:
  1. Dalam periuk, bawa air mendidih. Masukkan blok mi, pecah menjadi empat keping, kembali ke mendidih dan masak selama dua minit. Tutup dan biarkan ia berdiri sehingga semua air telah diserap, kira-kira lima minit
Buat tauhu kukus:
  1. Campurkan siram tamari, mirin, sirap maple dan sos bawang putih dalam mangkuk kecil. Letakkan tauhu dalam mangkuk atau hidangan yang dalam dan tuangkan pengasam itu. Tauhu sutera halus - mengendalikan dengan teliti supaya anda tidak memecahkannya. Biarkan tauhu berdiri di antara lima dan 30 minit.
  2. Dalam periuk yang cukup dalam untuk memegang bakul steamer, masukkan satu inci air ke mendidih. Letakkan tauhu di dalam pengukus, angkatnya dengan teliti dengan spatula yang luas, dan stim selama enam minit. Pastikan tauhu tidak menyentuh air.
  3. Keluarkan tauhu dengan berhati-hati dari pengukus dan tuangkan pengasam yang tinggal di atasnya. Untuk berkhidmat, potong ke dalam kiub
  4. Pasang mangkuk dengan meletakkan bourguignon di atas ramen dan topping dengan kiub tauhu.


EmoticonEmoticon