Jumat, 16 Juni 2017

Resepi mudah aloo paratha, versi mudah alih

Aloo Paratha mudah, roti panggang India yang rapuh dengan pemadatan kentang yang lazat dan rempah seperti halia, kunyit, dan cayenne. Saya membuat selongsong keseluruhan gandum lebih sihat dengan menambah sedikit starter.

Ini Aloo Paratha hampir segera dan mudah adalah hit besar di rumah kami dengan Jay, yang boleh makan empat atau lima duduk dan masih meminta lebih banyak. Apa yang membuatnya terpukul dengan saya adalah hakikat bahawa ia hanya mengambil beberapa minit untuk disatukan, kerana tidak ada cincang atau grating yang terlibat. Apa yang saya perlu lakukan adalah pop beberapa kentang ke dalam ketuhar gelombang mikro, dan - apabila mereka selesai - campurkan beberapa rempah bubuk.



Aloo Parathas adalah makanan yang paling disukai di India - dan untuk pencinta makanan India di mana saja di dunia. Apa yang tidak suka dengan adunan yang renyah membungkus campuran sayuran kegemaran semua orang? Dan mereka bukanlah makanan yang sukar untuk dibuat, jika anda tahu bagaimana untuk menggulung roti rata. Apa perjalanan beberapa orang apabila mereka membuat aloo parathas adalah bahawa pemadaman cenderung untuk mendapatkan di seluruh tempat, tetapi saya mempunyai beberapa tip untuk membantu anda dengan itu:
  • Jangan mendidih kentang anda yang membasuh air dan membuat pemadat itu lembut. Anda boleh menggunakan apa sahaja kaedah yang anda gunakan untuk merebus kentang anda, tetapi mengeluarkannya sebelum air mula runtuh. Saya biasanya mendidih lombong dalam ketuhar gelombang mikro-saya menembusi kentang beberapa kali dengan pisau, tambah beberapa sudu air ke mangkuk, penutup, dan nuke yang selamat dari microwave selama 8-10 minit dengan kuasa tinggi. Kentang-kilang itu harus cukup lembut sehingga pisau yang dimasukkan ke tengahnya bersih.
  • Simpan semua ramuan anda dengan baik. Pukul kentang rebus, atau mash mereka supaya tidak ada ketulan, dan cuba dan gunakan bahan kering daripada basah. Sebagai contoh, dalam versi mudah dan segera ini, saya tidak menggunakan pasta bawang putih atau cili hijau atau jus lemon: Saya menggunakan serbuk bawang putih dan halia dan serbuk cili merah dan chaat masala. Yang menambah tang dan rasa lebih tanpa kelembapan dari jus lemon.
  • Tambah jumlah pemadat yang betul. Saya suka melonggarkan aloo parathas saya, tetapi pastikan bahawa anda boleh mendapatkan doh itu dan mengelilinginya untuk membuat meterai yang ketat. Jika pemadat anda mengintip dari adunan sebelum anda boleh mula melancarkan paratha, anda mempunyai jalan yang sukar di hadapan.
  • Pastikan doh anda, apabila anda menguliinya, adalah lasak tetapi tegas. Adonan yang lembut akan menjadikannya lebih sukar untuk melancarkan parathas secara merata tanpa penumpukan.
  • Akhirnya, jika pemadat tidak memerah, jangan panik. Sedikit kentang yang dibakar secara langsung pada griddle sebenarnya menjadikan paratha lebih enak. Hanya tepukannya, debu dengan tepung, dan gulung perlahan-lahan.
Sekarang bahawa anda semua bersenjata dengan pengetahuan dan bersedia untuk pergi, mari kita membuat parathas. Saya mendapat doh siap hari sebelumnya atau sekurang-kurangnya satu jam lebih awal. Hujung panas di sini untuk anda yang, seperti saya, mempunyai periuk pemerah mulut di dapur anda: Saya sering menambah permulaan masam kepada doh paratha - ini adalah penggunaan yang hebat untuk bahagian "membuang" apabila anda memberi makan starter anda . Paya masam itu bukan sahaja menjadikan parathas gandum-gandum dan krispier tanpa keperluan untuk mencampurkan dalam beberapa tepung serba guna, tetapi ia juga menjadikan parathas lebih berkhasiat, tentu saja. Sekiranya anda tidak berpuas hati, jangan risau - menggunakan tepung gandum tulen atau campuran separuh dan separuh gandum dan semua tujuan untuk parathak flakier.

Bahan-bahan
Untuk cawan paratha keseluruhan gandum:
  • 1 1/2 cawan keseluruhan tepung gandum
  • 1/2 cawan pemerah masam Jika anda tidak menggunakan starter masam, gunakan 1 3/4 cawan tepung gandum sebaliknya, atau campuran 3/4 cawan semua tujuan dan 1 cawan gandum keseluruhan
  • 1/2 sudu kecil atau biji karom
  • Garam 1/2 sudu kecil
  • Air untuk menguli
Untuk peminum kentang:
  • 4 kentang russet sederhana, rebus, kupas, dan mashed atau parut supaya tiada ketulan
  • 1/2 sudu teh serbuk cili merah, seperti cayenne
  • Serbuk kunyit 1/4 sudu
  • 1/2 sudu teh serbuk bawang putih
  • 1/4 sudu kecil serbuk halia
  • 1 sdt chaat masala
  • 1/2 sudu garam masala (pilihan)
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu besar cilantro cincang (pilihan)
Arahan
Buat doh:
  1. Letakkan semua bahan kecuali air di dalam mangkuk atau di dalam pengadun berdiri. Tenggelam dalam air perlahan-lahan, menguli apabila anda pergi, sehingga anda mempunyai adunan yang kaku tetapi tahan lasak. Sediakan sekurang-kurangnya 30 minit. Anda boleh membuat doh sepanjang hari dan mendidih.
Buat pemadat:
  1. Letakkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau dengan baik. Bahagikan kepada 12 bahagian bersaiz yang sama dan terbentuk menjadi bola.
  2. Apabila bersedia menggunakan adunan, terbahagi kepada 12 bahagian bersaiz yang sama dan, sekali lagi, terbentuk menjadi bola.
  3. Letakkan salah satu bola doh ke dalam cakera, kira-kira empat inci dalam diameter. Pastikan pusat lebih tebal dan menjadikan tepi nipis.
  4. Letakkan pemadat di tengah dan tarik tepi ke bahagian atas pemadat. Cubit untuk membuat meterai yang ketat dan memotong mana-mana doh berlebihan.
  5. Ratakan ke dalam cakera, tepung kedua belah pihak, dan gulung ke bulatan kira-kira enam inci diameter.
  6. Panaskan grater dan semburan dengan minyak. Letakkan roti rata di atas periuk dan biarkan ia masak sehingga bintik-bintik berwarna coklat kelihatan. Keluarkan dan masak di sisi lain. Flip lebih beberapa kali jika diperlukan sehingga permukaannya sama rata dimasak dan ditutup dengan bintik-bintik emas.
  7. Hidangkan panas dengan chutney atau raita timun atau jeruk India
Nota Resipi
  • Sekiranya anda berpengalaman dalam melancarkan flatbreads, pastinya anda tidak memerlukan masa 25 minit untuk memasak - saya biasanya menggulung satu ketika saya sedang membakar yang lain pada griddle.


EmoticonEmoticon